21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Bladveer verpest de dag voor Team Van de Laar

Dik tevreden en met drie maal een brede glimlach kwamen de mannen van Fried van de Laar Racing terug in het bivak van Wadi Al-Dawasir. De achtste etappe van de Dakar Rally 2020 was uitstekend bevallen. Met de zeventiende tijd in de etappe en een plaatsje winst in het klassement, kon de dag eigenlijk niet stuk. Onderweg hadden Jan en Ben van de Laar en Simon Stubbs ook nog de helpende hand kunnen bieden aan Janus van Kasteren van Team De Rooy, die met de Iveco vast stond op een duin. “Ze hadden zelf al gegraven en stonden klaar met het touw, dus met één snokje waren ze los”, vertelt Ben van de Laar. “Dat was een kleine moeite. We zijn daarna een stuk bij hen gebleven, maar konden het niet bijhouden. Later in de etappe kwamen we Michiel Becx tegen, ook van Team De Rooy. We zijn de laatste 150 km samen opgereden, zodat we elkaar konden helpen als het nodig was. Dat was fijn.”

Het gaf een extra motivatie aan de mannen in de cabine om te zien dat ook snelle rijders vast kwamen te zitten in de duinen. “Het was een kunst om er met onze DAF soepel doorheen te komen”, zegt Ben. “We hebben van alles gezien onderweg: trucks die vast stonden of met stukken, een buggy op z’n kant. De duinen gingen top bij ons.”
Het was genieten van begin tot eind, vond ook rijder Jan van de Laar. “Het was een supergevarieerde etappe, met alles erin: wat snelle stukken, wat stukken over rotsen, zand, heel losse duinen. Best moeilijk, maar heel mooi om te rijden.”
Door pech van anderen klom Team Van de Laar in het klassement naar de vijftiende plaats. “Vervelend voor die anderen. Met rijden kunnen we weinig winnen, maar het is wel fijn dat we nu weer ietsje verder naar voren komen”, vindt Jan.

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E