21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Jan van de Laar wil nog niet rekenen

De eerste meters op Saoedische bodem zitten erop voor de équipe Fried van de Laar Racing. Zaterdagochtend begint de Dakar Rally 2023 en om weer even te wennen en te testen of alles het naar behoren doet voetbalinhaarlem.nl, reden ook Jan en Ben van de Laar en Dolf Huijgens een testrondje in de buurt van het Sea Camp aan de Rode Zee. “Weer even in het ritme komen met z’n drieën.” 

Jan en Ben van de Laar zullen evenals vorig jaar ook nu weer afwisselend sturen en navigeren. Monteur Dolf Huijgens keerde terug in de cabine.

Om je te registreren op het platform heeze-leende24.nl online gamen moet je een officiële webpagina of mobiele versie bezoeken. De standaard methode om een gebruikersaccount aan te maken vereist het toevoegen van een e-mail, wachtwoord en gegevens. Je kunt ook kiezen voor de snelle methode, bijvoorbeeld door een rekening te koppelen aan een elektronisch betaalsysteem en vervolgens direct kapitaal toe te voegen.

 

In januari 2022 reed de Van de Laar-équipe voor het eerste met de Iveco die ze zelf ontwikkelden. Ze werden er elfde mee. “We hebben vorig jaar weinig problemen gehad en veel uitgeprobeerd. Daardoor hebben we vooral kunnen werken aan de betrouwbaarheid. Wij leggen de lat altijd een stukje hoger en willen altijd minimaal één plaats hoger eindigen. Dus we gaan dit jaar voor de top 10.” 

In theorie zou dat geen probleem moeten zijn, nu de top 4 van vorig jaar – het Russische Kamaz – ontbreekt. Veel deelnemers bij de trucks zijn al maanden aan het rekenen en sommigen zien zichzelf al op het podium staan voor er nog maar een meter is gereden. “Daar doen wij niet aan mee”, zegt Van de Laar. “Eerst maar eens zien te finishen. Want het wordt sowieso een heel andere wedstrijd dan voorgaande jaren. Als Kamaz er niet is om het tempo te bepalen en de lijnen uit te zetten, wie gaat het dan doen? Ik ben heel benieuwd hoe de wedstrijd gaat verlopen.” 

Hij kijkt er naar uit, zeker naar de duinen van het Empty Quarter in de tweede week, en ziet ook kansen. “Vijf dagen duinen, dat is een prettig vooruitzicht. In de duinen voelen wij ons thuis. Het zal zwaar worden, maar we gaan er zeker van genieten.” 

Zaterdag begint de Dakar 2023 met een proloog van 11 kilometer met start en finish bij het Sea Camp in de buurt van Yanbu, aan de Rode Zee. Zondag 1 januari is de eerste serieuze etappe, met 368 kilometer tegen de klok. 

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E