21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Ben van de Laar stuurt Iveco naar elfde tijd in proloog

De kop is eraf en goed ook. In de proloog van de Dakar Rally 2023 stuurde Ben van de Laar de Iveco van Fried van de Laar Racing naar de elfde tijd. Het was maar een ritje van 13 kilometer bij het Sea Camp, maar het was bepaald geen rondje om de kerk, zag ook Jan van de Laar.  

Op de fiets hadden Jan en Ben gisteren het parcours verkend, maar dat was vandaag onherkenbaar nadat er motoren, quads, ssv’s, auto’s en inmiddels ook dertien trucks overheen gejast waren. “Gisteren was het keihard en strak als een biljartlaken”, vertelde Jan van de Laar, die de functie van navigator had in de cabine. “Vandaag was alles losgereden. Het leek wel een tankbaan, zo diep waren de sporen. Op sommige plaatsen was het zelfs modderig. Het was een totaal ander parcours geworden.” 

De Iveco klokte aanvankelijk de tiende tijd, maar na correctie bleek dat Ben van de Laar exact dezelfde tijd had gereden als Kees Koolen, die als eerste was gestart. Vanwege het hogere startnummer van Koolen kreeg hij de tiende plaats toebedeeld en Van de Laar de elfde. 

Voor de eerste etappe, een proef van 368 kilometer langs de kust van de Rode Zee, is dat nog steeds een prima uitgangspositie. “Op de truck is niet aan te merken. Die is top, wij zitten er lekker in, dus we gaan met vertrouwen de eerste etappe in”, zei Jan. “We verwachten veel stenen morgen, maar kan ook zomaar weer iets heel anders worden.” 

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E