21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

De finish, de 11e plek en een big smile

Fried van de Laar zou trots geweest zijn als hij had mogen meemaken dat zijn zoons Jan en Ben in de slotetappe de elfde plaats in het klassement pakten. De broers stonden al met ‘megaveel voldoening’ aan de finish van de Dakar Rally 2022.

Bij de keuringen in Jeddah, twee weken geleden, spraken Jan en Ben van de Laar de hoop uit een twaalfde plaats te behalen. De vorige keer, twee jaar geleden, waren ze als veertiende geëindigd. De hoop van voor de start van de Dakar werd ruimschoots bewaarheid. De twaalfde plaats behaalden ze al een paar dagen geleden. In de voorlaatste etappe lieten ze een kans liggen op een plaats winst, maar vandaag in de slotetappe kwam het er alsnog van. In de etappe eindigden ze als twaalfde, in het klassement schoven ze door naar 11.

“Het geeft megaveel voldoening”, zei Ben. “Het is een prachtige Dakar geweest. Heel compleet, met afwisselende en uitdagende proeven. Zeker die van gisteren, die was echt super. We hebben veertien dagen genoten.”

Twee jaar geleden, aan de finish van hun vorige Dakar, begonnen Jan en Ben van de Laar al met deze Dakar. Jan: “Toen hebben we gezegd: ‘Als we terugkomen, wordt het met een Iveco-torpedo’. De afgelopen twee jaar hebben we samen met de studenten van de Fontys Hogeschool een heel mooie truck gebouwd.” Ben: “Er zijn zeker nog stappen te maken. Deze truck kan nog zoveel meer. Het is een mooie klus voor ons om uit te zoeken hoeveel meer wij er nog uit kunnen halen.”

Maar eerst wacht voor de crew van Fried van de Laar Racing de podiumceremonie en medailleuitreiking op het Formule 1-circuit in Jeddah. “Daar gaan we met een glimlach naar toe”, zei Jan. “En daarna een klein feestje vieren met iedereen.”

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E