21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Jan en Ben van de Laar groeien in hun nieuwe rol

De zesde etappe van de Dakar Rally 2022 verliep nogal turbulent voor de équipe van Fried van de Laar Racing. Bijna 340 kilometer lang was er weinig aan de hand en ging het voortvarend voor Ben en Jan van de Laar en Simon Stubbs. Maar in de laatste 10 kilometer gebeurde er meer dan in de hele week. Lees meer op 0297.nl.

“We hebben behouden gereden vandaag, want er was veel stof”, vertelt Ben van de Laar na terugkeer in het bivak van Riyad. “Het zicht is slecht in het stof en er stonden er dan ook veel met stukken. Een beetje rustig aan en wachten tot het ergste stof is opgetrokken, kost niet veel tijd.”

Zo tokkelde de Iveco zonder problemen door de etappe en door de strook van 40 kilometer duinen aan het einde. “Tot 9 kilometer voor de streep”, zegt Ben. “We reden over een duin en ineens hield die op. We klapten keihard op de neus en balanceerden een seconde of vijf op de bumper, voordat de truck besloot toch maar op de wielen te landen. Het was die vijf seconden doodstil in de cabine. Voor hetzelfde geld rolt ie op het dak of op de zijkant. Dit was letterlijk een dubbeltje op z’n kant.”

Voor de Toyota die pal voor de Iveco reed, en net zo hard over hetzelfde duin vloog, liep het minder goed af. De auto sloeg een paar keer over de kop en kwam op de zij tot stilstand. “We reden er vlak achter, dus zijn er meteen heen gegaan. De brandstof gutste eruit, we hebben direct de bemanning eruit getrokken”, vertelt Ben, die navigator Charly Gotlib herkende. De Belg en rijder Khalid Aljafla zijn door de medische helikopter naar het ziekenhuis gebracht.

“De schrik zat wel even in ons lijf”, erkent Ben. “Maar verder gaat het goed. Hoe het met de auto is, gaan we morgen op de rustdag eens goed bekijken, maar voor mijn gevoel is het wel in orde. De auto heeft de hele week weinig te lijden gehad en staat er netjes bij, al is een grote onderhoudsbeurt op de rustdag nooit weg. Voor onszelf mag het wel gewoon doorgaan. Het voelt niet alsof we aan de rustdag toe zijn.”

Met de veertiende plaats in het klassement is Van de Laar tevreden. De strategie voor de tweede week zal dan ook niet heel anders dan in de eerste. “Het loopt op rolletjes. We maken nog steeds progressie doordat we de Iveco steeds beter leren kennen. Dat willen we blijven doen tot aan de finish.”

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E