21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

De funfactor is groot bij Van de Laar

De tiende etappe van de Dakar Rally 2022 was misschien niet de spannendste, voor de équipe van Fried van de Laar Racing is het elke etappe genieten. “Met deze truck is de funfactor groot”, vertelde Ben van de Laar na aankomst in het bivak in Bisha. “We kunnen hiermee een tempo rijden dat bij ons past en waarmee we de aansluiting kunnen houden met de top 10. Wat een plezier is dat.”

De Iveco van Ben en Jan van de Laar en Simon Stubbs kwam als vijftiende aan de finish van de 375 kilometer lange proef. Die kende iets minder duinen dan de afgelopen dagen – maar dat wordt morgen helemaal goed gemaakt, belooft de organisatie – maar wel zanderige pistes, passages door wadi’s en rotsachtige valleien met veel begroeiing. “Die bosjes zijn wel een beetje geschoren hier en daar”, vermoedde Ben.

Het elke dag wisselen van rol – de ene dag rijdt Ben en navigeert Jan, de volgende dag andersom – bevalt de broers goed. “Het gaat als vanzelf en we doen het nóg meer samen. Vandaag zaten er drie tricky navigatiepunten in de proef. We hadden alles spot-on.”

Dat de proef verder weinig uitdagend was, bleek wel uit de minimale verschillen aan de meet. “Het zat vandaag allemaal kort op elkaar. We zitten binnen een minuut met de twee trucks vóór ons.” In het klassement schoof Fried van de Laar Racing weer een plekje op, naar 12. Dat was niet zozeer eigen verdienste, maar te danken aan het uitvallen van Ales Loprais.

“Blijven rollen, goed opletten, geen gekke dingen doen”, weet Ben van de Laar. “We zijn elke dag serieus aan het rijden om onze positie te behouden of iets te verbeteren. En met deze truck kan dat ook echt. Het is zo’n plezier met de Iveco. De funfactor is echt heel groot. En er kan nog zoveel meer.”

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E