21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Fried van de Laar Racing doorstaat etappe 7

Voor de start van etappe 7 hadden de truckers het er onderling al over: de tweede week van de Dakar Rally 2022 is begonnen, nu moet het gebeuren. “De messen waren dus geslepen”, concludeerde Jan van de Laar. “Maar we weten ook dat je na de rustdag weer even het ritme moet vinden. Op een dag als deze worden fouten gemaakt.”

Jan en Ben van de Laar en Simon Stubbs waren dus gewaarschuwd bij het ingaan van de 402 kilometer naar Al Dawadimi. “Het was een etappe om te slopen”, merkte Jan. “Al in het begin van de proef zagen we Janus van Kasteren staan, die op de zijkant was gegaan. En op het eind stond Maurik van den Heuvel met een opgevouwen truck. Het ging ook hard, en er zaten veel verraderlijke stukken in met flinke afstappen.”

Voor Fried van de Laar Racing verliep de etappe echter relatief soepel. “Eén lekke band, ergens halverwege. Dat was jammer, want het ging lekker. Bijna vanzelf”, vertelt Jan. “En één moeilijk waypointje waar we achteraf gezien vlakbij zaten, maar wat we net gemist hadden. Daar hebben we een paar rondjes gereden tot we het hadden, maar niet teveel op verloren.”

Met de zeventiende tijd aan de finish en de veertiende plaats in het klassement, is Jan van de Laar meer dan tevreden. “Het was een supermooie special maar ook zware dag voor de motor van de truck. We hoorden ‘m voortdurend boven de toeren gaan en ook aan het brandstofverbruik was het te merken.”

De achtste etappe lijkt weer een zware te worden, van in totaal 830 kilometer waarvan 395 tegen de klok.

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E