21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Fried van de Laar Racing trapt af met zevende plaats

De aftrap voor de Dakar Rally 2023 is uitstekend verlopen voor de équipe van Fried van de Laar Racing. Met de zevende tijd aan het einde van de 368 kilometer lange eerste etappe was Ben van de Laar dik tevreden. “Dat is gewoon top!” 

De etappe begon en eindigde in het Sea Camp, maar kende onderweg veel wisselingen van omgeving. “Alles zat er wel zo’n beetje in”, zag Ben van de Laar. “Mooie valleien, veel stenen, snelle tracks, maar ook duinen. Het was mooi opgebouwd, beginnend met level 1-duintjes, via level 2 naar level 3. Prima om erin te komen.” 

Waar Ben en Jan van de Laar en Dolf Huijgens overal relatief gemakkelijk doorheen bolden, hadden anderen best wat moeite. “We zagen auto’s en trucks die vast zaten in de duinen, of andere problemen hadden. Gert Huzink stond muurvast onderin een duinpan, Vick Versteijnen had motorproblemen. Dat zag er niet best uit. Helemaal in het begin hadden we Pascal de Baar al zien staan met brandblussers naast de auto. Het is niet leuk om zo de Dakar te beginnen, maar voor ons was het een teken dat we goed bij de les moesten blijven.” 

De strategie van de mannen is om niet teveel risico’s te nemen en te blijven rollen. Toch weten ze het tempo er goed in te houden. Aan de finish was de Iveco maar 28 minuten verloren op etappewinnaar Martin Macik, eveneens met een Iveco. “De truck heeft zich echt goed gehouden. Ik ben heel tevreden. De zevende plaats is voor ons gewoon top.” 

De tweede etappe, op 2 januari, gaat over 430 kilometer in noordelijke richting. De finish is bij het bivak in Al Ula.  

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E