21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Jan en Ben van de Laar groeien in hun nieuwe rol

De voorbije jaren was de rolverdeling duidelijk: Jan van de Laar aan het stuur, Ben van de Laar met het roadbook. In de Dakar Rally van 2022 wisselen de broers regelmatig van positie. Zo ook in de vijfde etappe, een lus ten noorden van Riyad: Ben rijdt, Jan navigeert. In die hoedanigheid, met natuurlijk Simon Stubbs als monteur, behaalde de équipe van Fried van de Laar Racing de zestiende tijd.

“We groeien allebei in onze rol”, vertelde Jan van de Laar na afloop van de 395 kilometer lange wedstrijdproef. “Dat zie je aan de resultaten. Het gaat gewoon lekker. En ook de truck is een succes. Het comfort is ongekend. We hebben ook vandaag weer behoorlijk wat jumps en stuiters gemaakt. Met de oude auto hadden we voor elke bult kamelengras van het gas af gemoeten, maar met de Iveco hebben we volledige controle over de auto en vliegen we er doorheen zonder in te houden.”

De broers hadden een prima dag in de zeer gevarieerde special, met wadi’s, snelle tracks en mooie duinen. “En een paar leuke navigatietrucjes”, merkte Jan. “Die gingen gelukkig goed, waardoor we toch weer een paar andere deelnemers konden oprapen die aan het zoeken waren. Zo heb ik deze ronde ook mijn puntjes weer gescoord.”

In de slotfase van de etappe, na de (tweede) verplichte pauze op 320 kilometer, kwam Fried van de Laar Racing de Iveco van Firemen Dakar tegen, de équipe van Richard de Groot. De laatste 70 kilometer reden ze samen op in een rechtstreeks duel, voortdurend stuivertje wisselend. “Dat was heel gaaf, maar ook bijzonder leerzaam. Het zijn nagenoeg dezelfde trucks. Wij voelen wel wat er gebeurt, maar we zien het niet en nu wel. Het was heel interessant om te zien hoe hun truck reageert. Daar hebben we veel van geleerd.”

Na vijf dagen racen zijn zowel de mannen als de truck nog helemaal in orde. “We hebben eigenlijk nog niets geleden”, zegt Jan. “Nog één dag en dan is het rustdag, maar van mij mogen we gewoon doorgaan. We zitten in een perfect ritme.”

Dat blijkt ook wel. In het klassement hebben de broers nu al de doelstelling bereikt die ze voorafgaand aan de Dakar voor ogen hadden: één plaats beter dan de vorige keer en dat was een veertiende plaats.

Op bijna de helft van de editie 2022 staan ze dertiende. Maar de Dakar is nog lang en er kan nog van alles gebeuren. Morgen, de zesde etappe, rijden de auto’s en trucks de route die de motoren vandaag hadden, een lus van 348 kilometer ten zuiden van Riyad.

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E