21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Jan van de Laar: ‘Beter kan niet’

Na de elfde plaats van vorig jaar was het doel van Jan en Ben van de Laar en Dolf Huijgens om de top 10 van de Dakar Rally 2023 te bereiken. Dat is ruimschoots gelukt. Fried van de Laar Racing sloot de veertiendaagse in Saoedi Arabië af op de zevende plaats. “Als ik zie wat er voor ons staat, kan het niet beter dan dit”, meende Jan van de Laar aan de finish van de laatste etappe. 

Met de zevende plaats was Van de Laar uiteraard dik tevreden. “Dit is loon naar werk, in een absurd zware Dakar. De eerste week, met die stenen, de kou en de regen maakte het een extreem zware rally. Dat is ook wat we hadden gevraagd. Maar die duinen in de tweede week, dat was fantastisch. Ik geloof dat we wel 1000 kilometer duinen hebben gehad. Geweldig.” 

Niet alles ging van een leien dakje bij Fried van de Laar Racing. In de zevende etappe ging de Iveco op een moeilijke plaats op de zijkant. Dat kostte veel tijd en even leek het erop dat de Dakar voor de broers Van de Laar voorbij was. Uiteindelijk kon de truck toch weer recht worden gezet en de schade gerepareerd. “Maar iedereen maakt wel wat mee”, wist Van de Laar.  

Die wetenschap maakte wel dat hij realistisch genoeg is om te beseffen dat de zevende plaats ook wel heel goed is. “Ons doel is altijd één plek beter, maar met een zevende plaats wordt dat een hele kluif. Daar hebben we dan wel zoveel geluk bij nodig, dat je daar niet zomaar vanuit mag gaan. Als je ziet wat er voor ons staat; daar kunnen we ons niet aan meten. En het kan ook bij ons misgaan. Er zijn maar dertien trucks die alles hebben gereden. We hebben nu tien uit tien, redelijkerwijs komt daar ook een keer een eind aan. Maar daar gaan we nu niet over nadenken. Eerst een mooi feestje.” 

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E