Mechanische pech kost Van de Laar veel tijd

“Een smet op een verder prachtige dag.” Zo omschreef Ben van de Laar de mechanische pech die het team Fried van de Laar Racing in de derde etappe van de Dakar 2023 veel tijd kostte. Met Jan van de Laar aan het stuur en Ben als navigator reed de Iveco steeds ruim in de top 10 van het veld. Totdat het lampje van de koelvloeistof ging branden. 

De vloeistof gutste eruit en het repareren van het lek kostte monteur Dolf Huijgens en de broers Van de Laar ruim een uur. “Zo zonde”, vond Ben. “We waren heel benieuwd hoe we erbij zouden staan aan het eind van deze dag. We waren als zesde gestart en hadden het gevoel dat we echt een stap konden maken. De truck liep perfect. De navigatie was een uitdaging, maar het ging heel goed.” 

De omgeving was een inspiratie, met zandwoestijn tussen de rotspartijen. In het tweede deel begon het te regenen. De etappe werd om die reden gecanceld vanaf kilometer 335. “Wij begrepen nooit hoe die droge rivierbeddingen in de woestijn kwamen, maar nu wel. We hebben het water zien opkomen. In een mum van tijd is het van niks een rivier.” 

Met de Iveco hadden ze moeite om door een meer heen te komen. “Het was een meer geworden’, zegt Ben. “Door er doorheen te rijden werd het water in een golf opgeworpen, zodat we helemaal niks meer zagen. Je moest er wel hard doorheen om niet weg te zakken, maar de ruitenwissers konden het niet aan, zoveel water.” 

Bij de vervroegde finish had de équipe Van de Laar de 23ste tijd. Bij het doorrekenen op basis van gemiddelde tijden van de trucks die tot de stop op 377 kilometer waren gekomen, kwam Van de Laar echter op de 25ste plaats uit.  

Of de vierde etappe in zijn geheel doorgaat is ook nog maar de vraag. De etappe van 425 kilometer speelt zich af in dezelfde regio, in een lus van en naar Ha’il, waar ook het bivak helemaal onder water staat. “Maar we gaan toch zorgen dat de truck weer helemaal klaar is voor de etappe en dan zien we wel of het doorgaat en in welke vorm.” 

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E