21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Team Van de Laar geniet van elke kilometer

De équipe van Fried van de Laar Racing schurkte een groot deel van de dag tegen de top 10 aan, maar in de slotfase van de vierde etappe van de Dakar Rally 2022 ging dat resultaat verloren. Een verrassend nat stuk met modder en stenen kostte Jan en Ben van de Laar en Simon Stubbs heel veel tijd.

De vierde etappe is de langste van deze Dakar, met een wedstrijdproef van 465 kilometer. Die was bijzonder gevarieerd, met duinen en snelle paden, maar ook verraderlijke knippen, stenen en – tot ieders verrassing – modder.

“Jan heeft de hele dag goed gereden”, vertelt monteur Simon Stubbs in het bivak in Riyad. “En Ben heeft goed genavigeerd. Maar in de tweede helft van de rit liepen we tegen wat probleempjes aan. Eerst een slappe band, waar het hele loopvlak vanaf was en die ons acht minuten kostte om te wisselen.”

Dat was nog peanuts vergeleken bij wat er 60 kilometer verderop gebeurde. In de modder stond de Kamaz van Andrey Karginov muurvast. “We moesten kiezen: links of rechts er omheen”, vertelt Stubbs. “We gingen rechtsom, maar liepen daar zelf ook vast, met de bumper op de grond en de achterwielen vast. Ik heb daar wel ervaring mee, van een paar jaar terug. Het kan helpen om stenen onder de achterwielen te stapelen, maar deze keer werkte dat niet.”

Er zat niets anders op dan wachten tot iemand zo aardig was om de Iveco een sleepje te geven. “Maar niemand durfde het aan. Ze reden allemaal door. We hebben een half uur staan wachten.” Het was uiteindelijk de Italiaan Bellini die de truck los trok, zodat de Iveco zijn weg kon vervolgen. In het donker bereikten ze de finish. Daar bleek dat de schade beperkt was gebleven tot de zeventiende plaats. Anderen hadden namelijk nóg veel meer tijd verloren. In het klassement klom de équipe Van de Laar daardoor zelfs op naar de dertiende plaats.

De rit van donderdag, de vijfde etappe, is een lus bij Riyad die voor de auto’s en trucks 421 kilometer bedraagt. De motoren rijden een andere route.

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E