21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

NIEUWE TRUCK EN HOGE AMBITIES VOOR JAN EN BEN VAN DE LAAR

Nog niet eerder waren de ambities van Jan en Ben van de Laar zo groot als aan de start van de Dakar Rally 2022. Bij de laatste keuringen voor de aftrap van de rally in Saoedi-Arabië, die overmorgen (zaterdag) begint met een proloog van 19 kilometer, zijn de broers uit Best vol goede moed.

Fried van de Laar Racing toog naar Jeddah met een compleet nieuwe truck, een Iveco DRNL die in eigen huis werd gebouwd en doorontwikkeld. “We hebben twee jaar naar dit moment toegeleefd”, vertelt Ben van de Laar bij de keuringen. “We hadden gedacht vorig jaar al aan de start te kunnen staan, maar door alle coronamaatregelen lukte het niet de truck op tijd klaar te hebben. Uiteindelijk is dat jaar extra de truck wel ten goede gekomen.”

De overstap naar de Iveco is een enorme vooruitgang, meent Jan van de Laar, die deze keer de navigatie voor zijn rekening neemt, terwijl broer Ben het stuur overneemt. “Ten opzichte van een frontstuurtruck zitten we met een torpedo een stuk verder achter de vooras, waardoor de klappen minder groot zijn. Dat maakt het met name voor het lichaam minder zwaar. Een andere vooruitgang die het comfort ten goede komt is het nieuwe veerpakket van Reiger. Het onderstel is zo goed geveerd dat het gemak waarmee we over de paden kunnen rijden niet vergelijkbaar is met onze oude truck.”

De truck hangt vol met sensoren en elektronica met als doel onderweg zoveel mogelijk informatie te vergaren. “We proberen onderweg zo veel en zo snel mogelijk te leren”, legt Ben uit. “Zo proberen we de truck zo snel mogelijk eigen te maken. Het is uiteindelijk toch allemaal nieuw, dus we zullen moeten wennen. Niet alleen aan de truck, ook aan de wisseling van rijder en navigator.”

De vooruitgang is echter zo groot, dat de broers wel goede hoop hebben op een verbetering van de veertiende plaats die ze in 2020 behaalden. Die editie was de laatste die hun vader en grondlegger en naamgever van het team, Fried van de Laar, meemaakte. Een maand na de Dakar overleed hij op slechts 66-jarige leeftijd. Zijn foto siert de cabine van de truck.

“We zeggen altijd dat we hopen op een plaats beter dan de laatste keer, maar dat zou de dertiende plaats betekenen en dat is niet zo’n fijn getal”, vindt Jan. “Dus is het doel de twaalfde plaats. Als we dat halen, hebben we het heel goed gedaan en wordt het groot feest. Maar het is een sterk veld, sterker dan in jaren het geval is geweest. Dus we moeten wel aan de bak.”

Dat moet meteen zaterdag al, in de proloog van 19 kilometer in de buurt van Jeddah, waarin de startvolgorde wordt bepaald voor de eerste etappe op 2 januari die start vanuit Ha’il.

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E