21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Race tegen de klok bij Van de Laar

De zevende etappe was niet de meest fortuinlijke voor Fried van de Laar Racing. Op ongeveer 150 kilometer in de wedstrijdproef ging de Iveco van Jan en Ben van de Laar en Dolf Huijgens op de kant. Het duurde lang voordat de truck weer op de wielen stond en de ergste schade was hersteld. Daarna werd het een race tegen de klok om de truck te repareren. 

“We zijn allemaal oké”, liet Ben van de Laar weten. “Het ging niet hard, maar we lagen wel op een moeilijk punt, waar eigenlijk geen vrachtwagen meer wilde komen. We lagen met de neus schuin naar beneden, dus echt onmogelijk. Ad Hofmans, de tweede truck van Team De Groot, heeft ons eruit gehaald.” 

Doordat de truck zo slecht lag, was de schade groot. De motorolie was eruit gelopen, alle ruiten waren stuk, de veerbladen waren gebroken, de versnellingsbak deed raar. “Het kostte al een uur sleutelen op de proef om weer te kunnen rijden”, vertelt Ben, zwart tot de ellebogen. Het laatste stuk zette de équipe Van de Laar er wel stevig de sokken in om niet nog meer tijd te verliezen. Met de 27ste tijd, op bijna drie uur achterstand, kwamen ze aan de finish. In het klassement staan ze nog gewoon negende.  

Een extra uitdaging was dat er na de etappe maar twee uur de tijd was om de voertuigen te servicen, dus alleen de meest noodzakelijke reparaties konden worden gedaan. Een voordeel was wel dat monteurs van andere teams, die al klaar waren, konden helpen en dat ook massaal deden. Zelfs de teammanager van Team De Rooy hielp mee om in twee uur tijd zoveel mogelijk te kunnen doen. “De truck is weer helemaal gefikst”, liet Ben weten vanuit het marathonbivak in Al Duwadimi waar de deelnemers de nacht doorbrengen. “De monteurs hebben top werk geleverd en iedereen hielp mee. Er is zelfs een nieuwe voorruit ingegaan. Morgen gaan we er weer als nieuw tegenaan.” 

De achtste etappe, terug naar Riyadh, is in totaal 824 kilometer waarvan 346 kilometer tegen de klok. 

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E