21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Team Van de Laar geniet van elke kilometer

Jan van de Laar kwam superlatieven tekort aan de finish van de derde etappe van de Dakar Rally 2022. De équipe van Fried van de Laar Racing had genoten van de eerste tot de laatste kilometer, en dat waren er 255. Die legden ze af in drie uur en dertien minuten, wat goed was voor de achttiende tijd.

Jan van de Laar vond het spijtig dat de etappe van en naar Al Qaisumah was ingekort. Wat hem betreft had het nog wel langer mogen duren. “Het was een ge-wel-di-ge etappe. De hele dag in het zand! Mooie, zanderige pistes met geweldige duinen erbij. Daar reden we in zo’n mooie flow doorheen. Gummen met de vrachtwagen: het was echt genieten.”

Ondanks de hoge snelheid waarmee broer Ben de Iveco door de duinen stuurde, was er geen moment onzekerheid of gevaar. “De paar gevaarlijke punten die er waren, stonden goed gemarkeerd in het roadbook”, zag Jan. “Een paar keer dubbele uitroeptekens, waarbij Ben netjes op tijd van het gas ging. We zijn geen moment in de problemen geweest.”

Ook de nieuwe truck kwam niet de problemen. Integendeel. “We zijn superblij met de auto”, vertelde Jan. “Gisteravond hebben we nog iets gedaan aan de afstelling van de vering. Dan blijkt in een etappe als vandaag toch weer dat we op de goede weg zijn. Hij danste door de duinen, en wij zaten met alle drie met een big smile in de cabine, te genieten van elke kilometer.”

De vierde etappe, morgen, is bijna dubbel zo lang, 465 kilometer. Het is echter maar de vraag of het weer zo genieten wordt, want veel zand en duinen lijken er niet in de vierde etappe te zitten. De rit voert de deelnemers van Al Qaisumah naar de hoofdstad Riyad.

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E