21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Team Van de Laar onder de indruk van etappe

Immense rotsen van wel honderd meter hoog: de omgeving waarin de derde etappe van de Dakar Rally 2020 zich afspeelde was adembenemend. Ook het team Van de Laar was onder de indruk van de streek in het noordelijke puntje van Saoedi-Arabië. “Ze zeiden dat dit een prachtige proef zou worden. Er was niets van gelogen”, vond Ben van de Laar. De équipe van Fried van de Laar Racing legde de 427 km in de omgeving van Neom af in iets minder dan vijf uur en noteerde daarmee de achttiende tijd. “Het was een leuke dag”, vertelde Jan van de Laar. “Wel een taaie. Alles zat erin: stenen, rotsen, smerige afstappen. Tot de neutralisatie op 125 km zaten we in het stof van de ssv’s die ons gisteren voorbij waren gekomen, toen we niet harder dan 80 konden. In die valleien bleef een gordijn van stof hangen. Toch hebben we eruit gehaald wat erin zat, denk ik.”

De versnellingsbak die gisteren problemen veroorzaakte was vervangen en daarmee was er wat dat betreft geen vuiltje meer aan de lucht. “Liep als een zonnetje”, volgens Jan van de Laar. “Ik kon vanaf het begin gas geven. Ik ben heel tevreden met hoe het vandaag is gegaan.”
Voor de chauffeur was het hard werken vandaag, maar voor navigator Ben van de Laar ook. Het roadbook werd ook vandaag pas kort voor de start uitgereikt. “De navigatie was uitdagend. In het laatste stuk van de proef zat een moeilijk punt. Ik begreep dat velen er problemen mee hadden. Wij hebben daar even rustig aan gedaan en hadden binnen dertig seconden het goede pad gevonden. Dat was mooi. Daar hebben we waarschijnlijk veel tijd mee goedgemaakt.”

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E