21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Van de Laar met wat geluk door tricky proef

Aan de finish van de negende etappe van de Dakar Rally 2023 slaakten Jan en Ben van de Laar en Dolf Huijgens een zucht van verlichting. Zonder al te grote problemen waren ze door de proef gekomen en dat kon lang niet iedereen zeggen. “Het was ontzettend tricky”, vond Ben.  

Het eerste deel van de 359 kilometer lange proef bestond uit duinen. Het was daar al meteen opletten, omdat er veel gebroken duinen tussen zaten. “Ik had in de aankondiging en in het roadbook al gezien dat er veel chotts in het parcours zaten”, vertelt Ben. Een chott is een half opgedroogd moddermeer met een korst er overheen. Als die korst dik en hard genoeg is, is het geen probleem, maar door de regen van de afgelopen tijd was het erg modderig geworden. “We zakten erin weg en het zoog ook echt.” 

Op ongeveer 130 kilometer moesten de deelnemers door een rivierbedding die vol modder stond en waar de een na de ander vast kwam te zitten. Ook de Iveco van Fried van de Laar Racing. “Het was een slagveld. Iedereen stond vast. Het was ons geluk dat alle sleeptouwen nodig waren. Mitchel van den Brink heeft met zeven, acht sleeptouwen iedereen eruit getrokken. Daardoor hebben wij minimaal tijd verloren; een minuut of twintig. Daar hebben we geluk mee gehad.” 

Op een achterstand van 47 minuten van etappewinnaar Janus van Kasteren kwam de équipe Van de Laar aan de finish. Na het modderbad waren er geen problemen meer en konden ze vol gas doorrijden. “Over het algemeen was het een mooie proef en mogen we niet klagen”, zei Ben. In het klassement schoven ze een plaatsje op naar 8, doordat Kees Koolen vele uren verloor bij kilometer 130.  

De tiende etappe heeft een wedstrijdproef van slechts 114 kilometer, maar die begint pas na een verbindingsrit over het asfalt van 500 kilometer. Op het programma staan onder meer duinen van de derde categorie.  

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E