Van de Laar pakt de draad weer op in etappe 4

In de derde etappe van de Dakar Rally 2023 ging er bijna anderhalf uur verloren voor Fried van de Laar Racing, maar in de vierde etappe pakten Jan en Ben van de Laar en monteur Dolf Huijgens de draad weer op. Met de negende tijd kwamen ze over de finish na 425 kilometer overwegend zand en duinen.  

Dat terrein is waar ze voor gekomen zijn. “Het was een supervette special”, vond Jan van de Laar. “We hebben een heel leuke dag gehad.” Het zand was door regen van gisteren zwaar en moeilijk geworden. Niet iedereen kwam zomaar in één keer tegen duinen op. Maar dat was voor Van de Laar geen probleem geweest. “Het waren heel mooie duinen, met leuke navigatietrucjes erin. We hebben zitten genieten.” 

De Iveco hield zich de hele dag uitstekend. De monteurs waren wel de hele nacht bezig geweest om alles te vernieuwen en zo nieuwe problemen te voorkomen. “De mannen hebben het licht zien worden”, wist Jan van de Laar. “Complimenten voor het wek wat ze hebben verzet, want de truck heeft geen kik gegeven en we zijn er niet één keer uit geweest.” 

Anderhalf uur maak je niet zomaar meer goed, maar geen nieuwe fouten maken en elke dag in de voorhoede meedoen, maakt het wel mogelijk om in te lopen. “We moesten van achteruit starten, maar konden vrij gemakkelijk naar voren rijden. Bijna iedereen ging vlot aan de kant om ons door te laten. Elke dag aankomen is een eerste vereiste, maar als we zo elke dag een klein beetje van de achterstand af kunnen knabbelen, zou dat wel mooi zijn. Anderen maken ook dingen mee. En we hebben nog even de tijd.” 

De vijfde etappe is er ook weer een met veel zand en duinen en listige navigatie. De etappe van 374 kilometer is opnieuw in de buurt van Ha’il, aan de noordkant deze keer. 

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E