21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Van de Laar schuift weer een plek op naar boven!

De achtste etappe van de Dakar Rally 2022 was een hele uitdaging. Het eerste kwart van de 395 kilometer lange proef richting Wasi Ad-Dawasir bestond uit duinen. Kleintjes, maar ook joekels van level 3 – zo groot en moeilijk waren ze nog niet eerder deze Dakar.

Het team van Fried van de Laar Racing kwam er goed doorheen en noteerde aan de finish de vijftiende tijd.

“Het was echt mooi”, glunderde Ben van de Laar, die vandaag weer het stuur van de Iveco in handen had. “Prachtige duinen, met veel afwisseling. Daar zat ook de uitdaging van vandaag in, om zo goed mogelijk door die duinen te komen. Het is de kunst om zo constant mogelijk te blijven.”

Daar slaagde lang niet iedereen even goed in. Een aantal trucks dook te hard of op de zijkant van een zandheuvel af. Van de Laar verloor er alleen een spoiler van de Iveco; die schade was te overzien. “We misten ietwat downforce”, aldus Ben.

Het tweede deel van de proef, na de neutralisatie op 190 kilometer, was heel snel, maar toch mooi. Ben: “Door allerlei canyons. Echt schitterend. We hebben met z’n drieën zitten genieten.” Behalve plezier en mooie landschappen leverde de achtste etappe de vijftiende tijd op, en in het klassement de dertiende plaats. Aan de voorkant is het verschil slechts 3 minuten, aan de achterkant 14 minuten.

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E