21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Van de Laar stampt door negende etappe

De negende etappe van de Dakar Rally 2022, een lus van 287 kilometer bij Wadi Ad-Dawasir, was een bloedsnelle. “Er was geen andere keuze dan stampen en aanhouden”, vertelt Jan van de Laar bij terugkeer in het bivak. De équipe van Fried van de Laar Racing sloot de etappe af met de zeventiende tijd en staat dertiende in het klassement.

De trucks zijn begrensd op 140 kilometer en die grens haalde de Iveco van Fried van de Laar Racing ongeveer 80 procent van de etappe. “De hele dag door hoorden we wat wij de krekel noemen: het piepje van de gps van de organisatie, omdat we de hele tijd tegen de 140 aan zaten”, vertelt Jan van de Laar, die vandaag weer eens achter het stuur zat. “Het was absurd snel vandaag.”

Slechts op één stuk moest Van de Laar even van het gas en dat was een stuk met veel en vooral gemene stenen. “Daar moest je niet veel moeite doen om de banden kapot te rijden”, zegt Van de Laar. “Het waren echt scherpe rotsen. Wij zijn geen moment in de problemen geweest en bij de finish hebben we even naar de banden gekeken, maar die zagen er ook nog best goed uit. Ook op de snelle maar zanderige piste hebben ze niet veel te lijden gehad.”

De hoge snelheid vroeg om strikte concentratie en maximale focus. “Je weet nooit of er een gat komt dat niet in het roadbook staat. Maar we hebben weinig afstappers gezien en als ze er waren, stonden ze netjes aangegeven. We hebben niets gezien waarvan we dachten ‘oei’.

“Het was een prima dag zo, en heel constant: we hebben niks gewonnen, maar ook niks verloren.”

Ruimschoots voor het donker werd, waren de mannen terug in het bivak. Van de Laar: “Een beetje extra tijd om rust te pakken en de truck te onderhouden: dat is best welkom. De laatste drie dagen beloven nog veel spannends.” Etappe 10, naar Bisha, is er een van 375 kilometer.

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E