21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E

Van de Laar voor niets bezorgd

Jan van de Laar had zich behoorlijk opgewonden voorafgaand aan de tiende etappe van de Dakar Rally 2023. “Ze hadden de spanning ook flink opgevoerd de afgelopen dagen”, verontschuldigde hij zich aan de finish in Shaybah. Al na een kilometer in de proef wist Van de Laar dat hij zich druk had gemaakt voor niets: “Het was fantastisch.” 

De organisatie van de Dakar Rally had inderdaad de spanning opgebouwd. Het Empty Quarter: hier gaat het gebeuren. Het zouden lange en vooral zware dagen worden. Maar de eerste van de drie dagen in het grootste duinengebied ter wereld was vooral heel erg mooi. “Het ging echt heel lekker en de duinen lagen er ook heel mooi bij. Geen gevaarlijke of gekke dingen, gewoon mooie duinen, in een vloeiende lijn. Het roadbook was ook perfect. We hebben twee minuutjes moeten graven. Dat mag geen naam hebben. Ik kan niet anders zeggen dan: een topdag. Zo wil ik er nog wel drie.” 

Jan van de Laar zette de truck na 2 uur en 57 minuten aan de finish, wat goed was voor de veertiende tijd. De komende dagen zullen in elk geval langer en zwaarder zijn. De etappe naar Shaybah was vooral lang door de verbinding van 500 kilometer naar de start van de proef, die maar 114 kilometer was. “Maar wel 100 procent duinen”, vertelt Van de Laar. “Er was 800 meter na de start een haakse bocht naar links, de duinen in. En pas bij de finish er weer uit. Ik heb geen plat stukje gezien.” 

Voor de Iveco is dit terrein niet zo erg. Zolang de truck kan blijven rollen, is er niets aan de hand. “Van duinen heeft ie niet te lijden. Hij verbruikt wat meer diesel als we op vol vermogen naar boven gaan, maar er gaan niet veel kapot.” 

De monteurs van Fried van de Laar Racing lopen de truck vanavond wel extra goed na omdat de komende twee dagen er geen assistentie bij is om eventuele schade te repareren. Dat moeten de deelnemers dan zelf doen. “Maar veel is er ook niet te doen nu”, meent Van de Laar. “Er zijn geen bijzonderheden, behalve dat ze niet moeten vergeten matrasjes en tentjes erin te knopen.” 

21° 30′ 0″ N, 39° 11′ 0″ E